Aşağıda Detaylarını Bulabileceğiniz Çizerler (Ctrl + F )
Yiğit Özgür
Uğur Gürsoy
Ersin Karabulut
Oktay Gencer (Oky)
Umut Sarıkaya
Memo Tembelçizer
Vedat Özdemiroğlu
Emrah Ablak
Bülent Üstün
Cengiz Üstün
Yılmaz Aslantürk
Fırat Budacı
Fırat Budacı
Bahadır Baruter
Erdil Yaşaroğlu
Kaan Sezgin (Sezyum)
Kenan Yarar
Metin Üstündağ
Selçuk Erdem
Serkan Altuniğne
Oğuz Aral
Turhan Selçuk
YİĞİT ÖZGÜR
1977 İstanbul doğumlu, Yiğit Özgür Ankara'da Hacettepe Üniversitesi Grafik Bölümü’nü bitirdi. Daha sonra karikatür çizebilmek için İstanbul'a yerleşti. Leman ve L-Manyak dergilerinde çalıştığı dönemde kendini pek gösteremeyen ve fazla tanınmayan karikatürist, Penguen dergisine geçtikten sonra, kendine özgü uzun konuşma balonları ile dikkat çekmeye başlamış, geniş kitlelerce tanınarak dönemin en popüler karikatüristi olmuştur.
2007 yılında aralarında Ersin Karabulut ve Memo Tembelçizer 'in de bulunduğu bir grup çizerle birlikte Penguen'den ayrılarak Uykusuz isimli yeni mizah dergisinin kurucuları arasında yer aldı.
UĞUR GÜRSOY
1976 Denizli doğumlu Uğur Gürsoy, Asıl mesleği olan dişçiliği icra ederken bir yandan çeşitli mizah dergilerinde amatör karikatürleri yayınlandı.
2004'te Penguen Dergisinde sürekli köşesi yayınlanmaya başladı. Henüz yeni bir karikatüristken Ersin Karabulut, Umut Sarıkaya gibi arkadaşlarıyla birlikte Penguen'den ayrılarak Uykusuz Dergisinin kurucu kadrosu içinde yer aldı.
Uykusuzda çizmeye başladığı Fırat karakterinin çok sevilmesi sonucu dönemin en popüler çizerlerinden biri oldu. Fırat dışında Faik, Selim gibi başka karakterlerin de yaratıcısıdır. Uykusuzun çıkışıyla birlikte dişçiliği bırakmıştır.
Dergide çizer olarak faaliyet göstermesinin yanında derginin "imtiyaz sahibi ve yazı işleri müdürü" konumundadır.
Ersin Karabulut 3 Haziran 1981'de İstanbul'da doğdu. Öğretmen birer anne babası ve kendinden dört yaş büyük bir ablası vardır. Bayrampaşa ilköğretim okulunu ve Vatan Anadolu Lisesi'ni bitirdi. 16 yaşında ilk karikatürü, Pişmiş kelle dergisinde yer bulduktan sonra aynı dergide bir süre köşeleri de yayınlandı. Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik bölümüne girdi. İkinci sınıfta Lombak dergisinde ve daha sonra da Penguen dergisinde çizmeye başladı. 2007 Ağustosunda, Yiğit Özgür ve Memo Tembelçizer gibi bir grup çizerle birlikte, yeni bir dergi çıkartmak üzere, Penguen'den ayrılmış ve 5 Eylül 2007' de Uykusuz adlı dergiyi çıkarmaya başlamışlardır.
Lombak'ta çizdiği Yeraltı öyküleri başlıklı çizgi romanları beğenilse de asıl popülerliği Penguen'de çizmeye başladığı ve Uykusuzda sürdürdüğü çizgi öykü tarzındaki Sandık içi isimli köşesi sayesinde kazandı. Bu köşede kendi hayatından kesitlerle hayata bakışını, kendi doğrularını ve insanlar arası etkileşimleri başarıyla işlemesi sonucu okurlarıyla yakın bir ilişki kurabilmiştir. Son zamanlarda Türk mizah sevenleri tarafından büyük ilgi görmekte ve tanınmaktadır. Sandık içi köşesinin yerine arada bir, daha sonra kitap olarak da yayınlanmış Sevgili Günlük gibi farklı öyküler de çizmektedir.
OKTAY GENCER (OKY)
Çalıştığı Penguen dergisinden 2007'de ayrılıp Uykusuz dergisinin kurucularından oldu.
1980 Sivas doğumlu Türk karikatürist.
1996 Yılında İ.T.Ü Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesine girdi. İlk amatör karikatürleri Leman Dergisinde yayınlandı. 2002'den sonra Kemik Dergisinde çeşitli köşeler hazırladı. Hemen sonrasında Penguen Dergisinde çizdiği İşimdeyim Gücümdeyim isimli karikatür köşesi ve Benim de söyleyeceklerim var başlıklı yazılarıyla ismini duyurdu ve popüler oldu. 2007'de bir grup arkadaşıyla birlikte Penguen'den ayrılarak Uykusuz dergisinin kurucularından oldu.
İşimdeyim Gücümdeyim köşesindeki karikatürlerde çocukluğa dair mahalle hayatı veya sokak muhabbetleri diye tabir edilen her türlü şeyi hatırlatmakta, bu konulara dair "tespitler" yapmakta, mahalle yaşantısı ile entelektüel konuların çelişkisi üzerine eleştirel esprileriyle beğeni kazanmaktadır. Benim de Söyleyeceklerim Var isimli yazı köşesinde ise aynı konuları ve dünya görüşünü daha edebi bir dille anlatmaktadır.
MEMO TEMBELÇİZER
Mehmet Çilingir ya da kullandığı takma adla Memo Tembelçizer 1972'de İstanbul'da doğduktan sonra, lise öğrenimini Gaziantep Anadolu Lisesi'nde yaptı. 1989'da Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümüne girdi. Aynı yıl, amatör düzeyde çizdiği karikatürler, mizah dergisi Limon'da yayımlandı.
Yapıtlarında Memo Tembelçizer takma adını kullanan Çilingir, Pişmiş Kelle dergisine girdi. Yüksek öğrenimini yapmak üzere girdiği grafik bölümünden ve daha sonra başladığı heykel bölümünden devamsızlık nedeniyle atıldı.
1994 yılında Sabah gazetesi'nde grafikçilik, resimlemecilik ve vinyetçilik yaptı. Bu çalışmalarını daha sonra Yeni Yüzyıl, Ateş,Power Ekonomi, Business, Globus, Milliyet, Dünya ve Gentleman' de sürdürdü.
Mizah alanında Pişmiş Kelle dergisinde yaptığı çalışmaların ardından, Gırgır, H.B.R maymun, L-Manyak, Lombak, Penguen, Kemik ve Fermuar gibi mizah dergilerinde etkinlik gösterdi.
2004'te yaptığı Beyoğlu konulu heykel ile "Beyoğlu 14-18" adlı karma sergiye katıldı.
En bilinen yapıtları ”L-Manyak Şehitleri”, ”Lombak Şehitleri”, ”Aşık Memo”, “Rrospu Çocuğu Memo”, “Ben Bir Eşşeğim”, "Utanmadan İddia Ediyorum", "Makul Koca Memoşko" adlı çizgi romanları, “MAST-DER”, “Biraz da İğrenelim” adlı hikâyeler ve “Köşe Bu Boru Değil”, “Eşşek Cenneti”, ”Yağlı Geçmiş Zaman” adlı karikatür köşeleridir. Bu yayınlanmış yapıtlardan oluşturulmuş beş adet çizgi roman albümü ve bir adet hikâye kitabı bulunmaktadır.
Şu an, kurucularından olduğu Uykusuz adlı karikatür dergisinde yazmaya ve çizmeye devam etmektedir.
1 Mayıs 2010 tarihinde baba olmuştur.
VEDAT ÖZDEMİROĞLU
Vedat Özdemiroğlu (kısaca V.Ö. olarak da anılır) (d. 7 Kasım 1968) Türk mizah yazarı.
İ.U. İletişim Fakültesi’ni bitirdi. Yazarlığa Gırgır, Fırt ve Çarşaf dergilerinde yayımlanan notları ve kısa öyküleriyle başladı. Çeşitli gazete, radyo ve televizyon programlarında görev aldı. Alamet-i Farika ve Grey gibi reklam ajanslarında kısa süreli çalıştı.
Vedat Özdemiroğlu, şu anda Uykusuzda yazarlık ve Kanaltürk'de Türkçe Sözlü Hafif Komik Programını yapmaktadır. manga 'nın "Dünyanın Sonuna Doğmuşum" klibinde başrol oynamıştır ve fanatik Beşiktaş taraftarıdır.
Emrah Ablak’ (d. 1972, Zonguldak), Türk karikatürist, çizgi romancı.
Sivas’ın Divriği ilçesinin Cürek kazasında ilkokula başladı, Karabük’te bitirdi. Ortaokul ve liseye Ankara’da devam etti. Yıldız Teknik Üniversitesi, Makine Mühendisliği Bölümü’nü bitirdi.
Çizerliğe Avni dergisinde başladı. Daha sonra Dıgıl, Fos, Parazit, Biber, HBR Maymun, L-Manyak, Lombak, Kemik, Penguen adlı dergilerde çalıştı. İlk çizdiği karikatür köşelerinden itibaren ana akım anlayışın dışında, absürt komik esprileriyle dikkat çekti. L-Manyak'ta çizdiği Psiko ve daha sonra Psiko ile benzer konseptte Lombak'ta çizdiği Tübitak isimli çizgi roman serisi ile popüler oldu. Tübitak'ta Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu içerisinde kurguladığı bir profesör ve bir temizlikçinin tezatlığını kullanarak mizah ve maceraya dayalı öyküler yaptı. Halen Uykusuz dergisinde karikatür köşesi ve Jamal isimli bir bant karakter çizmektedir.
BÜLENT ÜSTÜN
Bülent Üstün, (d. 1974, İstanbul) Kötü Kedi Şerafettin karakteriyle tanınan karikatürist.
Bülent Üstün, 1974 yılında İstanbul'da doğdu. Bekir Sami Dedeoğlu İlkokulu'nu bitiren Üstün, daha sonra Gaziosmanpaşa İmam Hatip Lisesi'nin orta bölümünden mezun oldu. Ardından, aynı semtteki Plevne Lisesi'ne devam etti. İlk karikatürü oniki yaşında yayınlandı. Bir süre Çarşaf Mizah Dergisi'nde çizdi. 1989 yılında, yeni kurulan Hıbır dergisinde profesyonel olarak çalışmaya başladı.
Bülent Üstün, HBR Maymun Mizah Dergisi'nde çizdiği bant tip Tonguç ve karikatür köşesi Kabız Kuğu ile adını duyurdu. 1996 yılında yayınlanmaya başlayan L-Manyak çizgi roman dergisinde çizdiği Kötü Kedi Şerafettin karakteriyle büyük bir popülerlik yakaladı. Çocukluğunun geçtiği mahalle ortamını ve yaşadığı Cihangir semtindeki entelektüel yaşantıyı birleştirdiği öyküleriyle döneminin pek çok genç karikatürist ve çizgi romancısını etkiledi. L-Manyak ve daha sonra Lombak dergilerinde Kötü Kedi Şerafettin dışında çizdiği L-Manyak Kerizleri, Homo sapiens öyküleri, Kuduz Doktor Hektor gibi çizgi romanları ve tiplemeleri de sevildi. Memo Tembelçizer için L-Manyak Şehitleri, Bahadır Boysal için Taze Kaşar ve Kenan Yarar için Hilal çizgi romanlarının bazı bölümlerinin senaryolarını yazdı. Penguen dergisinde kendisi gibi karikatürist olan ağabeyi Cengiz Üstün'le birlikte Üstün Brothers isimli karikatür köşesini çizdi. 2006'da Lombak'tan ayrılarak bir grup arkadaşıyla birlikte çıkarttığı Fermuar Dergisi 2008'de kapandıktan sonra Uykusuz Dergisinde çizmeye başladı. Uykusuzda Gittin Gideli Bebek isimli köşeyi halen çizmektedir.
CENGİZ ÜSTÜN
Cengiz Üstün (d. 1972, İstanbul) Türk karikatürist
1996 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü'nden mezun oldu. İlk karikatürleri Çarşaf ve Horoz gibi dergilerde yayınlandı. Pişmiş Kelle, Avni ve Dıgıl dergilerinde çizdiği karikatürler ve Yeşilçam Sinemasıyla dalga geçen Duka Film öyküleriyle beğeni topladı. L-Manyak Dergisinde çizmeye başlayıp Lombak Dergisinde devam ettiği Kunteper canavarı ile popüler oldu. Lombak, Penguen ve Kemik gibi dergilerde çizdiği Üzeyir ve Macerayı Seven Adam tipleri de sevildi. Kendisi gibi karikatürist olan kardeşi Bülent Üstün'ün 2006'da çıkarttığı Fermuar dergisi'nde çizdi. Halen Uykusuz Dergisinde çalışmalarını sürdürmektedir.
İstiklal caddesi, Fototek’te "Galata Köprüsü" adlı fotoğraf sergisinde, fotoğrafları yer almıştır.
YILMAZ ASLANTÜRK
Yılmaz Aslantürk (d. 1964, Artvin ), Türk çizgi romancı, grafiker.
Mimar Sinan Üniversitesi Seramik Bölümü mezunudur. Gırgır, Avni ve Fırt dergilerinde karikatürleri yayınlandı. Pişmiş Kelle Dergisinde Otisabi başlıklı mizah yazıları yazarken derginin editörü Engin Ergönültaş 'ın desteğiyle Otisabi'yi çizgi roman karakteri haline getirerek öyküler çizmeye başladı. Otisabi'yi daha sonra L-Manyak ve Penguen dergilerinde de çizdi. Uzun yıllar Yeni Yüzyıl, Sabah, Milliyet gibi gazetelerde grafikçi ve illüstratör olarak da çalışmıştır. 2007 yılından sonra Otisabi'yi Uykusuz Dergisinde çizmeye başladıktan sonra popülerliği çok arttı.
FIRAT BUDACI
Fırat Budacı (d. 1976, Denizli), Türk mizah yazarı.
Asıl mesleği olan dişçiliği icra etmekte iken 2007'de Uykusuz dergisini kuran ekipteki çocukluk arkadaşları Yiğit Özgür ve Uğur Gürsoy'un yönlendirmesiyle mizah yazıları yazmaya başlamış ve Uykusuzda "Kendimi Durduracak Değilim" başlığıyla yayınlanan bu yazılar dergi okuru tarafından çok sevilmiştir. Mizah yazılarının yanı sıra Uykusuz dergisinin siyasi gündemle ilgili sayfalarında "Kaç yıl oldu" ve "Bişeyler Duydum" isimli köşeleri de hazırlamaktadır. Asıl mesleği dişçiliği de sürdürmektedir.
ALPAY ERDEM
Alpay Erdem (d. 1977), Türk karikatürist, çizgi romancı, mizah yazarı, stand up'çı.
İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliğinden mezun oldu. İlk amatör karikatürleri Leman Dergisinde yayınlandı. Soytarı, HBR Maymun gibi dergilerde kısa süreli çalıştıktan sonra 1997'de L-Manyak Dergisinde Hasta Ruh İsmail isimli çizgi roman karakterini çizmeye başladı. Aynı karakteri daha sonra Lombak'ta da çizmeyi sürdürdü. Hasta Ruh İsmail dışında Lombak, Kemik ve Penguen dergilerinde Top Canavarı, Şevki Teyze, Kamil Seven Adam gibi tipler çizdi, Penguen Dergisinde Ben köşesinde yazılar yazdı. Bu yazılarındaki mizahı kullanarak oluşturduğu stand up gösterilerine başladı. 2008 yılında Lombak dergisinden ayrılarak karikatürist Göxel'le birlikte çıkarttıkları Cici dergisi sadece iki sayı yayınlandıktan sonra kapandı. Halen stand up gösterilerine devam etmekte ve Uykusuz dergisinde mizah yazıları yazmaktadır.
Hasta Ruh İsmail, 2003 yılında Getto Basın'dan kitap olarak yayınlanmıştır.
BAHADIR BARUTER
İstanbul Erkek Lisesi'ni bitirdikten sonra devam ettiği İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'ndeki eğitimini tamamlamadı, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü'nden mezun oldu.
1990 yılında profesyonel çizerliğe başladığı Pişmiş Kelle Dergisinde üç ay çalıştıktan sonra Limon Dergisine geçti ve Lombak Köşesini çizmeye başladı. Altı aylık bir dönem boyunca aynı zamanda Avni dergisinde de çizen Baruter, Leman 'ın kurulmasıyla birlikte bu dergide yaklaşık 12 yıl süresince, Fatih Solmaz ile birlikte hazırladıkları Lombak'ı çizmeye devam etti. Lombak köşesi yayınlanmaya başladığı zamandan itibaren dönemin en beğenilen köşelerinden biri olmuştur.
1996 yılında Leman Dergisi bünyesinde, Selçuk Erdem'le birlikte L-manyak Dergisini çıkardı ve ilk bir yılı Selçuk Erdem ile birlikte olmak üzere yaklaşık 5 yıl süresince bu derginin editörlüğünü yaptı. 1997 yılında Orhan Acar ile birlikte Komik Şeyler Yayıncılık isimli şirketi kurdu ve L-Manyak çizerlerinin çizgi romanlarını kitaplaştırmaya başladı. 2001 yılında L-Manyak çizerlerinin büyük bir bölümü ile birlikte Leman bünyesinden ayrılarak Komik Şeyler Yayıncılık bünyesinde L-Manyak'la aynı format ve içerikte, yine Lombak ismini verdiği aylık dergiyi çıkardı. Hemen ardından başlangıçta Lombak'ın eki olan Kemik dergisini bağımsız bir dergi olarak yayınladı. 2002 yılında Leman'dan ayrılan Metin Üstündağ, Erdil Yaşaroğlu ve Selçuk Erdem ile birlikte haftalık Penguen dergisini kurdu. Ortak kurdukları yayınevinden Hayvan edebiyat dergisi ve çizerlerin karikatür albümleri yayınlandı.
Satışların düşmesi ve çizerlerin ayrılıp başka dergiler kurmaları sonucunda 2009'a kadar Hayvan, Kemik ve Lombak dergileri kapandı. Baruter halen Lombak Köşesini Penguen'de çizmektedir
Erdil Yaşaroğlu, 1971 doğumlu, Türk karikatürist.
Henüz 12 yaşındayken karikatür çizmeye başlayan Erdil Yaşaroğlu'nun ilk profesyonel karikatürleri 1989 yılında Güneş gazetesinde yayımlandı. Yaşaroğlu, aynı yıl Limon dergisine girdi ve dergi Leman adını aldıktan sonra da 2002 yılına kadar orada çizmeyi sürdürdü. 1990 yılında Plastip show adlı programla televizyon dünyasına da adım atan çizer, Laf Lafı Açıyor, Televizyon Çocuğu, Beyaz Show gibi 50’ye yakın televizyon programında görev aldı. Yaşaroğlu’nun, 1999’da kurduğu komikaze.net adında bir web sitesi bulunmaktadır. 2002 yılında arkadaşlarıyla Penguen Mizah Dergisi'ni kurdu. Halen, Penguen dergisinde çizmektedir. 16 Eylül 2010 tarihinde manken ve aktris Begüm Kütük ile evlenmiştir.
Kaan Sezgin (d. 1976, Heybeliada, İstanbul) (Sezyum), müzisyen, radyo sunucusu, yazar, reklâmcı, Sezyum. com’un sahibi.
İlkokulu Heybeliada İlkokulu'nda okumuş Sezyum, Saint Joseph Fransız Erkek Lisesi'nde ortaokul ve lise öğrenimini tamamladıktan sonra Yıldız Teknik Üniversitesi mimarlık bölümü'nde 9 yıl okumuştur.
Lisede davul çalarak müzik ile ilgilenmeye başlayan Sezgin, Can Kozlu ile 2 yıl çalıştı. Üniversite dönemi'nde Mimarlık okurken yazarlığa da başladı.
Duygu Asena ile birlikte Negatif Dergisi'nde 2 yıl çalıştı. Ardından Max Dergisi'nde yazarlık ve editörlük yapmaya başladı. Arada birçok dergi ve gazeteye çeşitli yazılar yazdı. ixir.com 'daki editörlüğü sırasında chivi.com'un yapımında katkıda bulundu. Ixir'in kapatılmasından sonra Tempo Dergisi'nde 290 hafta Gündem Light adlı bölümü hazırladı. Ayça Şen'e 3 ay Radyo N'deki sabah programında yardım etti. Bir dönem siddhartha grubu'nun bateristliğini üstlendi, ayrıca Rafineri'de reklâm yazarlığı yaptı.
Sezgin, 1999'da kurduğu kişisel eğlence sayfası Sezyum.com dışında Radikal ve Penguen'de yazmakta, Dinamo FM'de Sevginin Gücü programını sunmakta ve Helezon Prizma grubunda bateri çalmaktadır.
2008'de evlendiği eşi Nursel Kaymaz, geçirdiği beyin kanamasından dolayı 3 Mart 2010'da vefat etmiştir.
KENAN YARAR
Kenan Yarar, (d. 1970, Kayseri, Türkiye) fantastik öyküleriyle ve Hilal karakteriyle bilinen çizgi romancıdır.
Çizgi romancılığa 1992' de RR (Resimli Roman) ve Zeplin dergilerinde başladı. Daha sonra Dıgıl, Avni, Car-Men, Eroskop gibi dergilerde çalışmalarını sürdürdü. Uzun süre çalıştığı Hıbır ve HBR Maymun'da çizgi kişiliğini oturttu ve kendi okuyucusunu buldu. Hıbır' da çizmeye başladığı Hilal karakterini L-Manyak ' ta ve Lombak' ta da çizmeyi sürdürdü ve popüler hale getirdi. Hilal' in yanı sıra Psikoz öyküleri başlığıyla kısa fantastik öyküler çizmeyi de sürdürdü. Lombak dergisinin kapanmasının ardından Psikoz öyküleri' ni Penguen dergisinde çizmeye devam etti.
Çizgileri Enki Bilal ve Milo Manara etkisinde gelişse de zamanla kişiliği oturmuştur. Günümüzde çizgi roman denilince Galip Tekin ve Suat Gönülay ile birlikte ilk akla gelen isimlerdendir.
METİN ÜSTÜNDAĞ
15 Şubat 1965 yılında Erzincan’da doğdu.8 yaşından İstanbul’a geldi.16 yaşında profesyonel hayatına Çarşaf’ta başladı. “Metin’in Aşıkları” adlı köşeyi yüksek tirajlı Gırgır’da çizdi. Limon’daki köşesi “Langadank” ile mizahta yeni bir anlayış olan yazıları cümlelere, kelimelere, hecelere ve okuyucusuna hitabeden tek bir harfe dönüştürdü. Televizyon için Plastip Show ve Ne Haberler adlı siyasi komedi programlarının senaryolarını yazdı.
Nankör, Deli ve Öküz dergilerinin kurucuları arasında yer aldı. Çeşitli gösteri ve sahne senaryoları yazdı. Yeni bir mizah anlayışı olan ve uzun soluklu gündemde kalan “Plastip Show” ile TV’de 300’e yakın bölümde, mizahi senaryoları canlandırıldı. Bir süre ATV’de “Ne Haberler” adlı politik magazin gösterisi için yazmaya ve editörlüğe devam etti. Leman dergisindeki çalışmalarına son verdi ve bugün Penguen’in kurucu ortağı olarak çizimlerine Penguen’de devam ediyor. Karikatür ve çizimlerinde isminin kısaltması olan 'mest üstü kullanmaktadır.
SELÇUK ERDEM
Selçuk Erdem, 1976 Eskişehir doğumlu tanınmış bir Türk karikatüristtir.
Profesyonel çizerliği 1990'da Limon Dergisi'nde başladı. Leman ve L-Manyak dergilerinde sanatı daha da gelişti. Leman dergisinden ayrılarak çizer arkadaşları Erdil Yaşaroğlu, Bahadır Baruter ve Metin Üstündağ ile birlikte haftalık mizah dergisi Penguen'i kurdu. Halen Penguen'de çizmeye, aynı zamanda da derginin editörlüğünü yapmaya devam etmektedir. Kahramanları hayvanlar, yeniçeriler, uzaylılar olan karikatürler çizdi. Kişisel web sitesi, Türkiye'nin en çok ilgi çeken mizah sitelerinden biri oldu.
Selçuk Erdem karikatürlerini selçuk erdem karikatürler-1 -2 -3, Unplugged -1 -2 ve selçuk erdem 3 isimli albümlerde toplamıştır.
SERKAN ALTUNİĞNE
Serkan Altuniğne (d. 14 Nisan 1977) Türk karikatürist. Karikatür çizmeye Ekim 2002'de Penguen dergisinde başladı. Şubat 2006'da ilk karikatür kitabını yayımladı. "Serkan Altuniğne" ve "Aşk Acısı" adlı karikatür köşeler vardır. Ayrıca Lombak'ın da son sayılarında da öyküler çizmiştir. Hâlâ Penguen dergisinde karikatür yayınlamaktadır.
Şahan Gökbakar ile birlikte 2007 yılında Kime Diyorum Ben adlı programda Şahan Gökbakar'ın skeçlerinde rol almıştır.
Şahan Gökbakar'ın başrol oyunculuğu yaptığı, 2008'de vizyona giren Recep İvedik Tatilde ve 2009'da vizyona giren Recep İvedik 2 isimli filmlerin Şahan Gökbakar ile birlikte senaristliğini yapmıştır. Ve aynı filmde minibüsteki Rockçı çocuk olarak kısa bir rolde oynamıştır.
Oğuz Aral (d. 1936 Silivri - ö. 26 Temmuz 2004 Bodrum) Türk karikatürist. Gırgır dergisinin kurucusudur. Davutlaşa Lisesi mezunudur.
Oğuz Aral, İstanbul Silivri'de 1936 yılında doğmuştur. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nin üçüncü sınıfından ayrılmıştır. 1950'den sonra çeşitli dergi ve gazetelerde karikatür çizmeye başlamıştır.
Güncel, halkın anlayabileceği, basite indirgenmiş bir karikatür anlayışına önem veren Aral, kendi mizahi görüşünde ve doğrultusunda birçok karikatürcü yetiştirmiştir.
Gırgır mizah dergisinin kurucusu ve yöneticisi olan Aral, daha sonra Avni dergisini çıkardı. Aral, Gırgır dergisinin tirajını 500 bin adedin üzerine çıkararak, dünyanın üçüncü büyük güldürü dergisi durumuna getirmiştir.
Avanak Avni tiplemesinin yaratıcısı olan Oğuz Aral, Hayk Mammer, Köstebek Hüsnü, Utanmaz Adam ve Vites Mahmut gibi tiplemeleriyle de tanınıyordu.
Karikatürleri ve 'Huysuz İhtiyar' başlığı altında yazıları ölümüne kadar Hürriyet gazetesinde yayınlanan Aral'ın, tiyatro, müzik ve sinema konularında da çalışmaları bulunmaktadır.
Anadolu'nun çeşitli yerlerinde pandomim gösterileri sergileyen Aral, Koca Yusuf (1966), Direkler Arası (1967), Bu Şehri İstanbul (1968), Ağustos Böceği ile Karınca (1971) adında çizgi filmleriyle de Türk çizgi film sektöründe önemli bir yere sahiptir.
Oğuz Aral, karikatürist Tekin Aral'ın ağabeyidir.
26 Temmuz 2004'te Muğla'nın Bodrum ilçesinde kalp krizi sonucu vefat etti. Ölümünün 1. yıl dönümünde anısına (26 Temmuz 2005) İstanbul Cihangir parkına heykeli dikildi. Heykeli 2006 ve 2007 yıllarında 2 kez saldırıya uğramasına rağmen tekrar onarılmıştır. Ancak Şubat 2008'de gerçekleştirilen son saldırı sonucu parçalara ayrılan heykel yerine yenisi yapılması planlanmaktadır.
TURHAN SELÇUK
Turhan Selçuk (d. 1922, Milas - ö. 11 Mart 2010, İstanbul), Türk karikatürist.
Türk mizahının isimlerinden biridir. Türkiye'de Semih Balcıoğlu ve Ferit Öngören ile beraber Karikatürcüler Derneği'nin kurucularındandır. İlk karikatürleri 1941'de Adana'da yayınlanan Türk Sözü gazetesi ile İstanbul'da yayınlanan Kırmızı ve Beyaz, Şut spor dergilerinde yayınlandı. İlk olarak 1943'de Akbaba'da çalışmaya başlayan sanatçı, 1948'de Tasvir gazetesinde karikatürcü ve ressam olarak çalıştı. Refik Halit Karay'ın çıkardığı Aydede 'de baş çizer oldu. Yeni İstanbul, Yeni Gazete, Akşam, Milliyet, Cumhuriyet gazetelerinde Akis, Yön, Devrim, Toplum dergilerinde çizdi. Kardeşi İlhan Selçuk'la birlikte 41 Buçuk (1952), Karikatür (1953) ve Dolmuş (1956) mizah dergilerini çıkardı.
1957'de Milliyet gazetesinde çizmeye başladığı Abdülcanbaz dizisi ile tanınan sanatçının bu karakteri tiyatro ve sinemada da canlandırıldı. Ayrıca Abdülcanbaz 1991 yılında PTT tarafından bir posta pulu üzerinde resmedildi. Türkiye ve Avrupa'da birçok müzede karikatürleri sergilenen sanatçının "İnsan Hakları" konulu karikatür sergisi Avrupa Konseyi'nin önerisiyle ilk kez Strazburg’da açıldı ve dünyanın birçok ülkesinde sergilendi (1992–1997). "Barış ve Kitap" konulu karikatürü 1992'de Avrupa Konseyi'nin başlattığı kitap okuma kampanyasının afiş ve logolarında kullanıldı. Çizer Turhan Selçuk, en son Cumhuriyet gazetesinde çizmekteydi. Acıbadem Maslak Hastanesi'nde karın içindeki aort damarının yırtılması nedeniyle ameliyat oldu. Bu ameliyat sonrasında yoğun bakıma kaldırılan Selçuk, 11 Mart 2010 tarihinde İstanbul'da yaşamını yitirdi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder